De vele levens van het voormalig Kuuroord Laag-Soeren

De vele levens van het voormalig Kuuroord Laag-Soeren - Kees van der Wiel | Nextbestfoodprocessors.com

...j. U vindt Regels in PDF, ePUB, MOBI. De vele levens van en op Landgoed Laag Soeren ... PEKING EEND PDF Download | BANK72 PDF ... . Bethesda, Amsterda, ... Tussen 1849 en 1942 was dit landgoed het 1 e Nederlands watergeneeskundig kuuroord genaamd Bethesda waar bekende Nederlanders als Jan Ligthart, Anthony Fokker, ... Zij kochten in 1946 het voormalige complex Bethesda aan en verbouwde het tot een vakantieoord, ... Het was daarmee het eerste kuuroord in Nederland en zette destijds Laag Soeren op de kaart. Tot aan WOII is het als zodanig in gebruik geweest. In de oorlog was het 'Erhohlu ... De vele levens van het voormalig Kuuroord Laag-Soeren ... . Tot aan WOII is het als zodanig in gebruik geweest. In de oorlog was het 'Erhohlungsheim' voor Duitse soldaten die gewond van het oostfront kwamen om daarna nog in de jaren 70 van de vorige eeuw een aantal jaren als hoofdkwartier te zijn gebruikt door de Maharishi Yogi van de Trancedente Meditatie. Op boekwinkeltjes.nl koopt en verkoopt u uw tweedehands boeken. Zo'n 7000 antiquaren, boekhandelaren en particulieren zijn u al voorgegaan. Samen zijn ze goed voor een aanbod van 6,7 miljoen titels. In het te beschermen dorpsgezicht worden terreinen en gebouwen (oorspronkelijk) behorende bij het (voormalige) Huis Laag-Soeren en bij het voormalige kuuroord, tot deze categorie gerekend. De wijze van clustering van het voormalige badhuis c.a. wijkt af van de klassieke opbouw van een buitenplaats. Nederlands eerste kuuroord. De aanloop gaat door de mooie bossen rond Laag-Soeren. Wist je dat dit dorp in de 19e eeuw grote bekendheid kreeg als Nederlands eerste kuuroord? De Amsterdamse koopman Jut van Breukelerwaard - die in een Tsjechisch kuuroord wonderbaarlijke genezing vond voor zijn jicht - kocht in 1848 het 'Huis Laag Soeren'. Het Museum Kurhaus Kleef (Duits: Museum Kurhaus Kleve) is een museum voor beeldende kunst in Kleef in de Nederrijnregio in Duitsland.. Het Museum Kurhaus is genoemd naar de oorspronkelijke functie van het gebouw uit de tijd tussen 1742 en 1914 toen Bad Cleve een geliefd kuuroord was. Het gebouw bevindt zich in de buurt de Kleefse tuinen en het dierenpark dat in de 17e eeuw door de Johan ......

INFORMATIE

AUTEUR
Kees van der Wiel
DIMENSIE
4,43 MB
BESTANDSNAAM
De vele levens van het voormalig Kuuroord Laag-Soeren.pdf

OMSCHRIJVING

Een verhaal van natuur, vakantiepret, helend water en ijle gedachten. Het huidige Landgoed Laag Soeren dankt zijn ontstaan aan de steenrijke negentiende-eeuwse bankier Jut van Breukelerwaard. Geplaagd door jicht ontdekte hij in Tsjechië de watergeneeskunde. Sindsdien wilde hij zijn vermogen inzetten om de mensheid met bronwater te genezen. Van casino’s en alcohol moest hij niets hebben. Zijn kuuroord mocht onder geen beding ontaarden in een ‘herberg van weelde’. Ook tegen pillen en ‘allopatisch’ opgeleide geneesheren voerde de bankier zijn leven lang een verbeten strijd. Die obsessief beleden principes stonden twintig jaar lang de totstandkoming van zijn droom in de weg. Pas na Juts dood kon het badhuis tot bloei komen. In de niet erg rijke traditie in Nederland op dat punt heeft het kuuroord een bijzondere plaats ingenomen. In de Tweede Wereldoorlog werd de instelling gevorderd door de Duitse bezetters. Zij maakten er een revalidatiecentrum voor Oostfrontstrijders van. Na de oorlog werd het een vakantieoord voor bankbedienden. Geluk rond een betonnen zwembad in het bos was toen nog heel gewoon. Veel exvakantiegangers hebben daar nog altijd warme herinneringen aan. Daarna is het oude badhuis twee decennia een meditatiecentrum geweest voor de aanhangers van de Maharishi Maresh Yogi. Zij brachten er het ‘yogisch vliegen’ in praktijk. In de beginjaren trok dat zoveel publiek dat de hele tuin tijdens de zomerfestivals vol stond met kampeerders. De schrijver heeft van deze soms curieuze, maar ook heel huiselijke geschiedenis een bijzonder boek weten te maken. Met vele illustraties is dit ook een heel aantrekkelijk kijkboek geworden.

Wil je het boek lezen?De vele levens van het voormalig Kuuroord Laag-Soeren in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Kees van der Wiel. Lezen De vele levens van het voormalig Kuuroord Laag-Soeren Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN