Pertijelike saken

Pertijelike saken - M.J. van Gent | Nextbestfoodprocessors.com

...s New Releases Whole ... 1 Bijlagen Bijlage 1 Chronologie Gewestelijke instellingen in Den Haag ( ) Proloog: 1477: dood van Karel de Stoute; Maria van Bourgondië vaardigt het Groot Privilege uit in ruil voor steun van de verschillende gewesten tegen de invallen van Frankrijk 1480: nieuwe instructie voor het Hof van Holland 1482: dood van Maria van Bourgondië; Maximiliaan van Habsburg wordt regent voor de ... Literatuur - Tilda ... ... twisten (Zutphen 1982); M.J. van Gent, Pertijelike saken. Hoeken en Kabeljauwen in het Bourgondisch-Oostenrijkse tijdperk (La Haye 1994); J.F. Niermeyer, 'Henegouwen, Holland en Pertijelike saken : Hoeken en Kabeljauwen in het Bourgondisch-Oostenrijkse tijdperk. 1 like. Book 1 Jeroen Rodenberg EEN HEER VAN STAND Frank van Borsselen en de rol van zijn hovelingen en ambtenaren in zijn profilering als bove ... "Pertijelike saken" : Hoeken en Kabeljauwen in het ... ... ... twisten (Zutphen 1982); M.J. van Gent, Pertijelike saken. Hoeken en Kabeljauwen in het Bourgondisch-Oostenrijkse tijdperk (La Haye 1994); J.F. Niermeyer, 'Henegouwen, Holland en Pertijelike saken : Hoeken en Kabeljauwen in het Bourgondisch-Oostenrijkse tijdperk. 1 like. Book 1 Jeroen Rodenberg EEN HEER VAN STAND Frank van Borsselen en de rol van zijn hovelingen en ambtenaren in zijn profilering als bovengewestelijk edelman in het Bourgondische landencomplex ( ) Doctoraalscriptie Middeleeuwse Geschiedenis, april 2006 Student: Jeroen Rodenberg Adres: Waterstokerstraat 15 Postcode: 3123 RG Woonplaats: Schiedam Telefoon: Studentnummer: Begeleider: dr. M.J.M. Damen ... M.J. van Gent, 'Pertijelike saken'. Hoeken en Kabeljauwen in het Bourgondisch Oostenrijkse tijdperk ('s- Gravenhage 1994). H.P.H. Jansen, Geschiedenis van de middeleeuwen (Utrecht 2002). H.P.H. Jansen, Hoekse en Kabeljauwse twisten (Bussum 1966)....

INFORMATIE

AUTEUR
M.J. van Gent
DIMENSIE
6,72 MB
BESTANDSNAAM
Pertijelike saken.pdf

OMSCHRIJVING

Pertijelike saken 1e druk is een boek van M.J. van Gent. ISBN 9789072627148 Hoeken en Kabeljaawen vormen een van de bekendste begrippen uit de vaderlandse geschiedenis, maar wat deze groeperingen eigenlijk beoogden en deden is veel minder bekend. In deze studie wordt voor het eerst het optreden van de Hoeken en Kabeljauwen in het Bourgondisch-Oostenrijkse tijdperk minutieus beschreven, met de nadruk op de periode 1467-1483. Zij behandelt de opstelling van de landsheerlijke regering ten opzichte van de partijen en de politieke ontwikkelingen in Holland en Zeeland, toegespitst op Dordrecht, Leiden, Gouda, Hoorn en Schoonhoven. In Dordrecht, Gouda, Hoorn en Schoonhoven namen de Hoeken in 1477 op gewelddadige wijze de macht in handen en dreven tal van Kabeljauwen de stad uit. In Leiden gebeurde in 1479 precies het omgekeerde. De Leidse Hoeken namen echter wraak en konden in januari 1481 de macht in hun stad overnemen. Pas in april van dat jaar wist Maximiliaan van Oostenrijk de rust in Holland te herstellen. Tal van Hoeken weken uit naar Utrecht, hetgeen leidde tot het uitbreken van de Hollands-Utrechtse oorlog (1481-1483). Centraal staat in dit boek de vraag welke ambtenaren en stedelijke notabelen Hoeks en Kabeljauws gezind waren en in hoeverre hun partijkeuze invloed heeft gehad op hun politieke carri re en maatschappelijke positie. Tevens worden de manifestaties van de partijgangers in het dagelijks leven bekeken. hun leiders, liederen en herkenningstekens. Tenslotte wordt het optreden van de Hoeken en Kabeljauwen in hel Bourgondisch-Oostenrijkse tijdperk vergeleken met dat van hun 'voorgangers' in voorgaande decennia. De reconstructie van de politieke omwikkelingen is gebaseerd op tal van originele documenten en kronieken, verzameld in binnen- en buitenland.

Wil je het boek lezen?Pertijelike saken in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur M.J. van Gent. Lezen Pertijelike saken Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN