Sculpturale denken

Sculpturale denken - Peter Sonderen | Nextbestfoodprocessors.com

...U 8148. Het sculpturale denken. De esthetica van Frans Hemsterhuis (2000) Pagina-navigatie: Main; Save publication ... Foscarini - Tuareg Vloerlamp | Connox ... . Save as MODS; Export to Mendeley; Save as EndNote Een bijzonder rijk boek dus, maar de nadruk op de sculpturale aanzet van Hemsterhuis' denken kent zijn beperkingen. Bijvoorbeeld, de belangstelling van Hemsterhuis voor de visuele waarneming en daarmee samenhangend voor de beeldende kunsten is niet louter ingegeven door de esthetica; ze komt zeker ook voort uit studie van de optica binnen de newtoniaanse fysica, waarin Hemsterhuis geschoold was. Het sculpturale denken staat in de benadering van Martha Waijop steeds voorop. Zij maakt beelden die van alle ka ... De Achttiende Eeuw. Jaargang 42 · dbnl ... . Het sculpturale denken staat in de benadering van Martha Waijop steeds voorop. Zij maakt beelden die van alle kanten bekeken willen worden en die de kijker de indruk geven dat het onderscheid tussen voor- en achterkant grotendeels is weggevallen. Get this from a library! Het sculpturale denken : de esthetica van Frans Hemsterhuis. [P Sonderen] De kunstenaar wordt algemeen beschouwd als verfrissende exponent van het nieuwe sculpturale denken dat zich in de jaren tachtig ontwikkelde. In zijn vinding­rijke en oorspronkelijke beelden rekent hij af met de sober­heid en het minimalisme dat de beeldhouwkunst in de voorgaan­de decennia beheerste. Voor vaderland en Oudheid. Het klassieke paradigma in de laat achttiende-eeuwse Republiek. Neoclassicisme is de uit de negentiende eeuw stammende en negatief bedoelde aanduiding voor een stijl - misschien zelfs een levensstijl of een beschavingsnorm - die voor de tijdgenoot, om met Bilderdijk te spreken, juist in het teken stond van positieve waarden als 'goede smaak, ware oudheidkennis en ... Het sculpturale denken de esthetica van Frans Hemsterhuis. [Peter C Sonderen] Home. WorldCat Home About WorldCat Help. Search. Search for Library Items Search for Lists Search for Contacts Search for a Library. Create lists, bibliographies and reviews: or Search WorldCat. Find items in ... Het sculpturale denken vormt de basis voor ruimtelijk werk dat vaak een sterke relatie bezit met schrift. De veelzijdigheid van de kunstenares blijkt zowel uit haar materiaalgebruik als uit haar vormentaal. Naast geometrisch abstracte objecten maakt zij onder meer figuratieve papiersnijwerken die gedragen worden door teksten. Sonderen, Peter C. Het sculpturale denken. De esthetica van Frans Hemsterhuis. Diss. Universiteit van Amsterdam, 2000. Leende: Damon, 2000. Bundels van met name genoemde redacteur(-en) Sculpturale porseleinen vaas . De Kink Vase van Muuto enthousiast door de combinatie van traditioneel vakmanschap en een speelse vormentaal. De bijzondere, sculpturale vorm doet denken aan een (regen)boog en past door zijn bijzonder zachte silhouet gemakkelijk in diverse interieurs. P.C. SONDEREN - 2000 - Veilig & direct be...

INFORMATIE

AUTEUR
Peter Sonderen
DIMENSIE
7,97 MB
BESTANDSNAAM
Sculpturale denken.pdf

OMSCHRIJVING

Hoewel er in de hedendaagse filosofie veel aandacht is voor kunst, lijkt zij verder v het kunstwerk af te drijven dan ooit tevoren. Kunstwerken fungeren in het beste geval als illustratie van de theorie en dienen maar zelden als vruchtbaar uitgangspunt voor esthetische reflectie. De filosofie van de kunst lijkt daarom vooral in zichzelf geïnteresseerd te zijn, relatief autonoom, zonder zich te hoeven bekommeren om de eigen, eigenwijze kwaliteit van het kunstwerk. Dat kunst en filosofie op een vruchtbaarder wijze met elkaar hebben verkeerd en wel in de boezem van de moderne tijd, de periode rond 1800, is bijna vergeten. 'Het sculpturale denken. De esthetica van Frans Hemsterhuis' werpt een fascinerend nieuw licht op deze periode, die niet alleen een nieuwe fase in de geschiedenis van de mens inluidde maar bovendien nog steeds de bron is van elke hedendaagse theorievorming over kunst. Deze studie laat zien hoe de filosofie van de Nederlandse 'Socrates' Frans Hemsterhuis (1721-1790) een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de innige wisselwerking tussen en samenwerking van kunst en filosofie, die diepe sporen heeft achtergelaten in de Romantiek. Hemsterhuis' esthetische geschriften laten niet alleen zien op welke wijze de beeldhouwkunst als kunst de theorie beïnvloedde, maar ook hoe de filosofische preoccupaties doordrongen in de kunst.

Wil je het boek lezen?Sculpturale denken in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Peter Sonderen. Lezen Sculpturale denken Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN