De Monarchie En Het Einde Van Belgie

De Monarchie En Het Einde Van Belgie - Goethem | Nextbestfoodprocessors.com

...van de 75ste verjaardag van het einde van de tweede Wereldoorlog in Europa ... 75ste herdenking van V-Day #8mei aan het... - Belgische ... ... . De plechtigheid vindt plaats aan de Congreskolom in Brussel. De monarchie en het 'einde van België werd in 2009 genomineerd voor de Prijs ABN-Amrobank voor non fictie. In 2014 kreeg Herman Van Goethem de Loopbaanprijs voor Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. In 2019 werd het boek 1942. Een monarchie is van origine een regeringsvo ... De monarchie en 'het einde van België' van | Boek en ... ... . In 2019 werd het boek 1942. Een monarchie is van origine een regeringsvorm waarbij de macht bij één persoon berust, de monarch.. Het woord is een samenstelling van de Griekse woorden monos, μόνος, (alleen) en archein, ἄρχειν, (heersen).In de Oudheid waren tegenhangers van de monarchie, politeia en aristocratie.Tegenwoordig is de tegenhanger van de monarchie een republiek (van Latijn: 'res publica', d.i ... De Habsburgse monarchie, de Oostenrijkse monarchie of het Habsburgse rijk is de historiografische term voor de landen die geregeerd werden door de Oostenrijkse tak van het huis Habsburg van 1526 tot 1804.Deze landen waren formeel slechts in een personele unie verbonden, maar via een langzaam staatsvormingsproces ontstond er een eenheid binnen deze landen. . In 1804 bevestigde Frans I dit door ... De Belgische monarchie ontstond in 1831 toen België, na de op Nederland bevochten onafhankelijkheid, een eigen koninkrijk vormde. De koningstitel werd toebedacht aan prins Leopold van Saksen-Coburg en Gotha, die - naar het idee van de volksmonarchie - Koning der Belgen werd. Na hem regeerden Leopold II, Albert I, Leopold III, Boudewijn, Albert II en Filip. De monarchie en het einde van Belgie | ISBN 9789020978261 direct en eenvoudig te bestellen bij Boekhandel De Slegte. Uniek aanbod (tweedehands) boeken. De vraag naar de leefbaarheid van België als staatkundige constructie loopt dan ook als een rode draad door het boek. De kern van het onderzoek concentreert zich rond de eerste drie koningen. Daarnaast worden onder andere de opeenvolgende taalwetgevingen, het nationaliteitenprobleem in België en de onderlinge relaties tussen de drie ... DE monarchie beleeft hoogtijdagen. Koningin Beatrix wordt alom gerespecteerd en Wille...

INFORMATIE

AUTEUR
Goethem
DIMENSIE
11,23 MB
BESTANDSNAAM
De Monarchie En Het Einde Van Belgie.pdf

OMSCHRIJVING

Over ons koningshuis en de langzame federalisering van het land. Het Belgische communautaire debat wordt gevoed en gekruid met emoties die zich vertalen in nationalistische sentimenten, gedragingen en opvattingen: smalend doen om een Belgische vlag, geïrriteerd zijn als iemand de weg in het Frans vraagt, zich onbehaaglijk voelen als er leeuwenvlaggen in de buurt zijn...;;;In de politieke analyses die mensen maken, spelen historische verhalen altijd wel een rol. Toch zijn deze verhalen vaak onnauwkeurig of onjuist, zeker als het gaat om ons vorstenhuis, dat toch het symbool bij uitstek is van het voortbestaan van het land.;;;Met dit spraakmakende boek wil Herman Van Goethem het valsklinkende debat over de monarchie en de nationalistische bewegingen in België weer op toon zetten. Dat is van belang, zeker nu we sinds de verkiezingen van juni 2007 een belangrijk keerpunt meemaken in onze geschiedenis.Op de federale verkiezingen van juni 2007 volgde in België de langste regeringscrisis ooit. Een communautaire crisis die, stuntelend en via wankele regeringen, nauwelijks leek te kunnen worden beheerst. Er is steeds vaker sprake van een ware regimecrisis. Maar hoe ziek is de patiënt België? En hoelang is dat ziekteproces eigenlijk al aan de gang? In de analyses die mensen maken, spelen historische argumenten steeds wel een rol. Maar zijn die ook altijd juist? Het is hoog tijd voor een kritische, afstandelijke, historische analyse. In deze geheel vernieuwende communautaire geschiedenis toont Herman Van Goethem aan dat België al sinds de democratisering van het kiesstelsel in 1893 afstevent op een onafwendbare splitsing. Het niet-Franstalige electoraat in Vlaanderen stuwde de aanvankelijk nog tweetalige Vlaamse politici steeds meer in de richting van het Vlaams-nationalisme, terwijl ook Wallonië zijn eigen weg is gegaan. De Belgische koningen hebben krampachtig en vruchteloos getracht greep te krijgen op deze evolutie. Sinds Leopold I hebben ze een diepe angst voor het 'einde van België'. Die vrees is niet ongegrond. De achtereenvolgende staatshervormingen vormden een ware doos van Pandora, en het debacle is sindsdien niet meer te overzien. De gemeenschappen in België zijn mentaal uit elkaar gegroeid. Sociaaleconomische analyses over transfers van het noorden naar het zuiden hebben de discussie alleen maar aangewakkerd. En de unitaire politieke partijen van weleer, die deze problemen dienen op te lossen, zijn allang gesplitst... Met dit spraakmakende boek wil Herman Van Goethem het soms valsklinkende debat over de monarchie en de nationalistische bewegingen in België weer op toon zetten. De patiënt België wordt op de operatietafel gelegd, en zorgvuldig gediagnosticeerd. En krijgt ten slotte een voorzichtige toekomstprognose mee.

Wil je het boek lezen?De Monarchie En Het Einde Van Belgie in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Goethem. Lezen De Monarchie En Het Einde Van Belgie Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN