De tijgerkat

De tijgerkat - Giuseppe Tomasi di Lampedusa | Nextbestfoodprocessors.com

...en ... De tijgerkat is de enige roman die Lampedusa naast enkele korte verhalen schreef ... De tijgerkat - De online boekenwinkel. Online boeken ... ... . De roman bevat de wederwaardigheden van de Salina's, een familie die via eeuwenoude banden met het eiland is verbonden, en meer in het bijzonder die van Don Fabrizio. Recensie: Voor La Pretenza schreven Kasper Tarenskeen en Jan Hulst een nieuwe tekst op basis van de klassieke Italiaanse roman 'De Tijgerkat'. Kees Hulst steelt de show in zijn rol van oude ... De tijgerkat 'Nergens kent de waarheid een korter leven dan in Sicilië...'. Je moe ... Bengaalse tijgerkat - Wikipedia ... ... De tijgerkat 'Nergens kent de waarheid een korter leven dan in Sicilië...'. Je moet een Siciliaan zijn om dat te durven beweren.... Jan Geurt Gaarlandt 10 februari 2001, 0:00 De hoofdrolspelers van Guiseppe Tomasi di Lampedusa's enige roman De tijgerkat, uit 1958, zijn zo beminnenswaardig dat het niet anders kan of de schrijver hield van ze, leefde met ze. Zelfs Bendicò, de hond van don Fabrizio, is onvergetelijk. Don Fabrizio is de tijgerkat, prins van Salina, afstammeling van een Siciliaanse vader en een Duitse moeder, grootgrondbezitter, jager, wis- en ... Giuseppe Tomasi, de laatste prins van Lampedusa (1896-1957) kan met recht de schrijver van één boek genoemd worden. Zijn leven lang heeft hij niet veel meer gedaan dan lezen en reizen. Desondanks heeft dat leven een prachtige, compact geschreven roman opgeleverd, een visionair, poëtisch en geestig werk: De tijgerkat, dé klassieker van de moderne Italiaanse literatuur. Sicilië, 1860 ... De beschrijving van de dood van de prins is een van de mooiste sterfscènes van de wereldliteratuur. De tijgerkat heeft in Italië inmiddels meer dan zeventig drukken beleefd en is in alle talen vertaald. Anthonie Kee leverde met zijn vertaling van deze klassieker een prestatie van topniveau. Auteur: ... tijgerkat tijgerkat zelfst.naamw. [dierkunde] 'Leopardus tigrinus', een klein katachtig zoogdier dat samen met de ocelot, de margay, de Geoffroy-kat en de nachtkat tot de groep van de pardelkatten behoort Bron: Wikiwoordenboek - tijgerkat. De tijgerkat is dé klassieker van de moderne Italiaanse literatuur. Het is het verhaal van de teloorgang van het oude Italië en de machtsovername door de platte, berekenende burgerij. Het is een 'even lyrische als zinstrelende roman en een weergaloos testament' (De Groene Amsterdammer). Sicilië is een dankbaar onderwerp voor films en verhalen. Il Gattopardo, in het Nederlands vertaald als De tijgerkat, van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, is misschien wel het bekendste verhaal dat zich op het eiland afspeelt.. Het verhaal speelt zich af in 1860, vlak voor de Italiaanse eenwording dus....

INFORMATIE

AUTEUR
Giuseppe Tomasi di Lampedusa
DIMENSIE
9,57 MB
BESTANDSNAAM
De tijgerkat.pdf

OMSCHRIJVING

Giuseppe Tomasi, de laatste prins van Lampedusa (1896-1957) kan met recht de schrijver van één boek genoemd worden. Zijn leven lang heeft hij niet veel meer gedaan dan lezen en reizen. Desondanks heeft dat leven een prachtige, compact geschreven roman opgeleverd, een visionair, poëtisch en geestig werk: De tijgerkat, dé klassieker van de moderne Italiaanse literatuur.Sicilië, 1860. Garibaldi landt bij Marsala om het eiland in te lijven bij de nieuwe, liberale eenheidsstaat Italië. Het is gedaan met de Bourbons en met de feodaliteit: de platte, alles berekenende burgerij neemt de macht over. Don Fabrizio, prins van Salina, ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan, maar voelt zich machteloos tegenover de geschiedenis en zoekt troost in zijn studie van sterren en planeten. Zijn pupil Tancredi echter weet zich aan te passen aan het nieuwe bestel. Hij sluit zich aan bij Garibaldi, trouwt met de dochter van een steenrijke dorpsburgemeester en zal hoge posities bekleden in de nieuwe staat.De roman schetst een bedwelmend beeld van Sicilië het landschap wordt in geuren en kleuren beschreven, je hoort de honden blaffen, ruikt de verwaarloosde tuinen en de stoffige interieurs, de mensen komen tot leven, niet alleen de adellijke en de burgerlijke heren, maar ook de boeren, de priesters, de soldaten, de verliefde jonge meisjes, de verbitterde oude vrouwen.De beschrijving van de dood van de prins, in 1883, is een van de mooiste sterfscènes van de wereldliteratuur, in 1910 is het verval van de familie compleet, de grandioze aristocratische levenswijze verworden tot een bigotte vormendienst.De Tijgerkat heeft in Italië inmiddels meer dan zeventig drukken beleefd, is verfilmd door Visconti en in alle talen vertaald. Anthonie Kee levert met zijn nieuwe vertaling van deze klassieker een prestatie van topniveau.

Wil je het boek lezen?De tijgerkat in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Lezen De tijgerkat Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN